Sortera efter
Produktnamn˄˅
Underproduktnamn˄˅
Pris˄˅
Tillagd˄˅

Grilltips

Grilltips

GRILLTIPS - Vem älskar inte grillad mat på sommaren eller året om? Om man använder en bra grill blir också grillningen mycket enklare och roligare. balkongshoppen.se har klassiska kolgrillar och gasolgrillar för bland annat balkongen, uteplatsen eller husvagnen. Alla grillar är genomgående av hög kvalitet och är dessutom rostfria.

Se alla våra grillar här.

Goda råd innan grillning med gasolgrillar

Tänd grillen med öppet lock.

Förvärm sedan på hög värme med locket nere i 5 minuter.

Goda råd innan grillning med kol

Använd hälften briketter, hälften kol. (Kol är mer lättantändligt).

Låt dem glöda ur ordentligt, kan ta 30-40 minuter innan det är dags att lägga på köttet eller grönsakerna.

 

GRILLMETODER

Vi brukar prata om direkt grillning, 50/50-grillning och indirekt grillning och barbeque. Samtliga är olika grillmetoder att använda sig av beroende på vad som ska grillas.

Direkt grillning passar bra till allt från kycklingfilé, fiskfilé, skaldjur och hamburgare till biffar, skivade grönsaker och mindre köttstycken. Det bästa resultatet får du om du har locket på och kommer ihåg att vända maten efter ungefär halva tiden, efter 6-10 minuter.

Om du behöver bryna maten först för att sedan tillaga den långsamt så är 50/50-metoden optimal. Den passar bra till ankbröst, fläskfilé, kycklinglår och liknande.

Med indirekt värme – även kallat barbeque – placerar du maten så att de tillagas av värmen. Metoden används till kött och annat som kräver mer än 20 minuter på grillen – bl.a. lammstek, kyckling, oxfilé och anka.

 

TIPS

Tjocka kött- bitar bör ligga framme mellan en 30 till 60 minuter innan de grillas. Tunnare skivor tar du direkt från kylen.

Välj bra kött, närproducerat. Betala lite mer för bra kvalitet.

Använd vanligt salt under matlagning. Havssalt och dylikt passar bättre att strö över maten när den är klar. 

 

GRILLTIDER

GRILLA NÖTKÖTT – TID OCH TEMPERATUR

Entrecôte ca 1 1/2 cm tjock -skiva, grillas direkt 2–3 min på varje sida.

Flankstek ca 3 cm tjock, -grillas direkt ca 15 min runt om, innertemperatur 55°.

Hamburgare ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt 5 min på varje sida.

Högrev förkokt ca 1 1/2 kilo i bit, grillas direkt 15 min runt om.

Oxfilé hel, grillas indirekt ca 45 min runt om till 55° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm tjocka, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Ryggbiff i skivor ca 1 1/2 cm, -grillas direkt 2–3 min på varje sida.

 

GRILLA FLÄSKKÖTT – TID OCH TEMPERATUR

Fläskfilé hel ca 600 g, grillas -indirekt ca 25 min runt om till 68° innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 3 cm på varje sida.

Fläskkarré förkokt hel ca 1 kilo, grillas direkt ca 10 min till 75° -innertemperatur. Skivor, ca 1 1/2 cm, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Fläskkotlett ca 2 cm utan ben, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Tunna revbensspjäll – (spare ribs), förkokta, grillas direkt 10 min.

Tjocka revbensspjäll -förkokta, grillas direkt 10 min på varje sida.

 

GRILLA LAM – TID OCH TEMPERATUR

Grillspett grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Lammfärsburgare grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Lamminnerfilé ca 150 g, grillas direkt 6 min runt om till 60° innertemperatur.

Lammkotletter grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Lammrostbiff ca 400 g, grillas indirekt runt om till 60° innertemperatur.

Lammstek hel med ben ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 1 1/2 timme runt om till 70° innertemperatur.

Lammytterfilé hel ca 500 g, grillas indirekt ca 15 min runt om till 60° innertemperatur.

 

GRILLA KYCKLING – TID OCH TEMPERATUR

Det är viktigt att alla kyckling-detaljer är genomgrillade. Använd termometer för att vara på den säkra sidan. 

Halv kyckling grillas indirekt ca 25 min på varje sida till 80° innertemperatur.

Hel kyckling ca 1 1/2 kilo, grillas indirekt ca 75 min till 80° innertemperatur.

Kycklingben grillas indirekt ca 25 min runt om.

Kycklingfilé grillas direkt ca 8 min på varje sida, 70° innertemperatur.

Kycklingklubbor grillas -indirekt ca 30 min runt om.

Kycklingvingar grillas -indirekt 10–15 min runt om.

 

GRILLA FISK & SKALDJUR – TID

Abborre hel, grillas direkt ca 10 min på varje sida.

Blåmusslor grillas indirekt ca 8 min.

Fiskfiléer tunna, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Gös hel, grillas indirekt ca 15 min på varje sida.

Havskräftor kokta, grillas direkt ca 2 min på varje sida.

Hummer kokt, grillas direkt ca 3 min enbart på köttsidan.

Lax i bit ca 500 g, grillas indirekt ca 8 min på varje sida. -Portionsbit, ca 125 g, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Makrill hel, grillas direkt ca 12 min på varje sida.

Pilgrimsmusslor råa, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.

Räkor kokta, grillas direkt ca 1 minut på varje sida.

Tonfisk portionsskiva, grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Torskfilé med skinn, grillas direkt ca 5 min enbart på skinnsidan.

 

GRILLA GRÖNSAKER – TID

Avokado grillas urkärnade i halvor direkt ca 1 minut på varje sida.

Aubergine 1 cm tjocka skivor. Salta och låt ligga ca 10 min för att dra ut beskan. Torka av och grilla direkt ca 5 min på varje sida.

Broccoli– och blomkåls-buketter grillas -direkt ca 2 min på varje sida.

Lök små hela knipplökar grillas indirekt ca 10 min. Löken kan -också förvällas och -sedan grillas direkt ca 5 min.

Majskolvar färska hela, -grillas indirekt ca 10 min.

Mangold grillas direkt 2 min på varje sida.

Pak soi grillas direkt i halvor ca 2 min på varje sida.

Paprika halvor, grillas direkt ca 5 min på varje sida.

Portobellosvamp grillas direkt ca 3 min på varje sida.

Sparris grön, grillas direkt ca 4 min runt om.

Spetskål i klyftor, grillas direkt 5–6 min på varje sida.

Tofu ca ½ cm tjocka skivor, g-rillas på direkt värme ca 1 minut på varje sida.

Zucchini ca 2 cm tjocka skivor, grillas direkt ca 3 min.

Här är en länk till en väldigt bra grilltipssida grilltips.se